Emlak Yeterlilik Belgesi, Ulusal Yeterlilik Yönetmeliği ‘nde belirtilmiş olan genel koşulları sağladığınız taktirde sahip olabileceğiniz bir belgedir. Bu genel koşullar, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından belirlenmektedir.
Mesleki yeterlilik, bireylerin ilgili meslekte bilgi ve beceri konusunda yeterli donanıma sahip oldukları anlamına gelir. Emlak Yeterlilik Belgesi de bu meslek için sahip olduğunuz donanımların belgelenmiş halidir. Bu belgeleme görevini de Mesleki Yeterlilik Kurumunun yetki verdiği belgelendirme kuruluşları yapmaktadır. Emlak Yeterlilik Belgesi başvuru işlemlerini bu yetki verilmiş olan belgelendirme kuruluşlarına başvuru yapmanız gerekmektedir. Eğer başvurunuz uygun bulunursa MYK Sınavı ‘na giriyorsunuz ve bir değerlendirmeye tabi tutuluyorsunuz. Başarılı olmanız halinde Emlak Yeterlilik Belgesi ‘ne sahip oluyorsunuz.
Özetle Emlak Yeterlilik Belgesi alma süreci 4 aşamadan oluşmaktadır :
Sahip olduğunuz Emlak Yeterlilik Belgesi 5 yıl geçerlilik süresine sahiptir. Bu sebeple mesleğinize devam edebilmeniz için belge yenileme işlemi yapmanız gerekmektedir. Yazımızda “Emlak Yeterlilik Belgesi Nasıl Yenilenir?” sorusuna da değineceğiz.
Alanında Yetkin Bir Emlakçı Emlak Yeterlilik Belgesi ile Anlaşılır
Emlak Yeterlilik Belgesi, emlak danışmanlığı yapmak isteyen bireylerin, bu alanda gerekli olan bilgi, beceri, davranış ve tutum gibi donanımlara sahip olduklarının kağıda dökülmüş halidir. Aslında bu belgeyi bir ehliyet gibi düşünebilirsiniz. Araba kullanmak için gerekli bilgi ve becerilere sahip olduğunuzu gösteren belge ehliyetinizdir aynı şekilde bu işi yapmak için gerekli donanıma ve yetkinliğe sahip olduğunuzu gösteren belge de Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi ’dir. Bu sebeple alanında yetkin bir emlakçı Emlak Yeterlilik Belgesi ile anlaşılır diyebiliriz. Düzenlenen emlak yasalarına göre Emlak Mesleki Yeterlilik Belgesi almamış olan kişiler emlak danışmanlığı yapamayacak.
Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Mesleki Yeterlilik Belgeleri ‘nden biri olan Emlak Yeterlilik Belgesi ‘ne sahip olabilmek için Mesleki Yeterlilik Kurumunun yetkilendirdiği kuruluşlara başvuru yapmanız yeterli olmaktadır. Pandemi süreci sebebiyle kuruluşa gitmek yerine online başvuru da yapabilirsiniz. Başvurunuz onaylandıktan ve değerlendirmeye tabi tutulduktan sonra gerekli evrakları hazırlayıp kuruluşa teslim etmeniz gerekmektedir. Bir sonraki aşama sınava girmek oluyor.
Emlak Danışmanlığı Yeterlilik Sınavı için 16 yaşını doldurmuş olmalısınız. 16 yaşında olan adayların ailelerinden aldığı izin belgelerini başvuru belgeleri arasına koymaları gerekmektedir.
Emlak Akademi Mesleki Yeterlilik Eğitimi ile En Zor Sınavlar Bile Kolay Hale Gelsin
Gayrimenkul Danışmanlığı Yeterlilik Sınavı performansa dayalı ve teorik olmak üzere 2 aşamadan oluşmaktadır. Teorik sınavda % 70 başarı oranı gerekirken performansa dayalı sınavdaki kritik adımların tamamında doğru cevabı vermeniz başarılı olmanızı sağlamaktadır. Emlak Danışmanlığı Yeterlilik Belgesi ‘ne sahip olmak için Emlak Akademi kalitesiyle aldığınız eğitim sizi her sınavda başarılı kılacak nitelikte ve verimliliktedir. Bu yüzden telaşa kapılmanıza gerek yok. Artı olarak her iki sınava da aynı gün içerisinde girebilir ve eğitiminizi kendi ofisinizde alabilirsiniz. Emlak Akademi Mesleki Yeterlilik Eğitimi sayesinde bilgi seviyenizi yükseltebilir ve sektörde farkınızı konuşturabilirsiniz.
İlk olarak teorik olan sınavdan bahsedelim. Bu aşamada 60 soru 20 ’şerli olarak 3 gruba ayrılmıştır :
· İlk gruptaki 20 soru iş sağlığı ve güvenliği konusundan
· İkinci gruptaki 20 soru emlakçının satış öncesi işlemlerinden
· Üçüncü gruptaki 20 soru da satış sırasındaki ve satış sonrasındaki işlemlerden gelmektedir.
Tamamı test olan bu 60 sorunun A, B, C ve D olmak üzere 4 şıkkı bulunmaktadır. Teorik aşamada adayların başarılı sayılabilmesi için test sorularını, en az % 70 oranında doğru cevaplamış olmaları gerekmektedir.
Asıl önemli olan performans sınavı ise emlak değerlendiricisinin emlakçı adayı ile birebir olarak yaptığı bir mülakattan oluşmaktadır. Aday olan kişiler mülakata tek tek alınmaktadır. Mülakat süreci Mesleki Yeterlilik Kurumunun belirlemiş olduğu konular üzerinden çıkartılmış sorulara sadık kalınarak ilerler. Bu sorularda 11 tane kritik adım bulunmaktadır. Yani dikkat etmeniz gereken, önemli ve belirleyici 11 tane soru bulunmaktadır. Adaylar bu 11 sorudan herhangi birine yanlış cevap verirse sınavları başarısız sayılmaktadır.
Teorik sınavda olduğu gibi mülakat sınavı da kendi içerisinde 2 ‘ye ayrılmaktadır :
· İlk aşamadaki sorular satış öncesi işlemleri, pazarlama işlemleri ve ofis işlemlerinden oluşmaktadır.
· İkinci aşamadaki sorular ise satış ve satış sonrası işlemlerinden gelmektedir.
Adaylar bu 2 aşamanın hangisinde başarısız olduysa o aşamadan sınava tekrar girebiliyorlar. Teorik sınav ve performansa dayalı sınav da kamera karşısında yapılmaktadır. Bu sebeple emlak değerlendiricisinin adaya yardımcı olması gibi bir durum söz konusu değildir.
Her iki sınavda da başarılı olabilmek için eğitime katılmanız oldukça önemlidir. Bu eğitimler adaylarında ofislerinde birebir olarak verilmektedir. Bu eğitim süreci ortalama 1 saat sürmektedir. Adaylar bu eğitim süresinde not alabilmektedirler. Bu sayede eğitimden sonra da öğrenmiş olduğunuz bilgileri unutmamış ve sınavınıza çalışmış olursunuz. 1 saatte tamamlanan eğitim süreci oldukça etkili ve verimli olduğundan adayların gireceği sınavlarda büyük bir önem taşımaktadır.
Emlak Yeterlilik Belgesi ‘nden Muaf Olanlar
· Gayrimenkul Yönetimi,
· Emlak ve Emlak Yönetimi,
· Gayrimenkul ve Varlık Değerleme,
· Gayrimenkul Geliştirme,
· Taşınmaz Geliştirme,
· Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi,
· Taşınmaz Değerleme ve Geliştirme,
· Gayrimenkul Geliştirme,
· Gayrimenkul Değerlemesi ve Finansmanı,
· Arazi Yönetimi ve Politikası,
· Kentsel Dönüşüm ve Planlama,
· Tapu ve Kadastro gibi ön lisans, lisans veya yüksek lisans bölümlerinin mezunları hem Seviye 4 Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi hem de Sorumlu Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi Seviye 5 ‘ten muaf tutulmaktadırlar.
· Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının yetkilendirdiği meslek odaları ve hal eğitim merkezleri tarafından verilen eğitimler sonucunda taşınmaz ticaretiyle ilgili sertifika almış olan bireylerde Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmamaktadır.
· Bunlar dışında yönetmeliğin yayım tarihinden önce bu mesleği icra eden, vergi kaydıyla birlikte ilgili meslek odasına kaydı olanlar da muaf tutulmaktadır.
Emlak Danışmanı Seviye 4 ve Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 Farkı Nedir?
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği ‘ne göre bir emlak ofisinde çalışan kişilerin Emlak Danışmanı Seviye 4 Mesleki Yeterlilik Belgesi, şube müdürünün ise Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Şube müdürü dışındaki bireyler de emlakla ilgili pazarlama konusunda faaliyetler yürütüyorlarsa onlarında Sorumlu Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi Seviye 5 ‘e sahip olmaları gerekmektedir.
Bu sınavlarda başarılı olan adaylara verilen belgeler 5 yıl geçerlilik süresine sahiptir. Bu sürenin sonuna doğru yaklaşırken belgesini yenilemek isteyen bireylerin, yetkilendirilmiş kuruluşlara gerekli evrakları sunmaları ya da yeniden sınava girmeleri gerekmektedir. Emlak alanında en az 2,5 yıl çalıştığınıza dair istenilen evrakları sunmanız halinde belgenizin geçerliliği 5 yıl daha uzatılmaktadır. Sınavla belge yenilemek isteyen adaylar içinse performansa dayalı sınavlar ilan edildikleri tarihte tekrar yapılır. Başarılı olmaları halinde adayların belge geçerlilik süresi 5 yıl uzatılır.
Emlak Yeterlilik Belgesi Nasıl Yenilenir?
Emlak Yeterlilik Belgesi ‘ni düzenleyen kuruluş belirli aralıklarla gözetim yapmaktadır. Bu gözetimlerde belge sahibinden, belgenin geçerliliği koruduğu süre dahilinde ilgili meslek alanında çalıştığına dair kayıtları ve belgeleri isteyebilir. Bireylerin bu belgeleri 15 gün içerisinde teslim etmesi gerekir aksi takdirde bireyin sahip olduğu belge askıya alınır ve belgeler teslim edilip uygun görülene kadar geçerliliği olmaz. İstenilen belgeler teslim edilmesi durumunda, kayıtlar incelenir ve uygun bulunursa belge geçerliliğini korur. Belge sahibi bireyin vefat etmesi durumunda Emlak Yeterlilik Belgesi iptal edilir.
Belgenin geçerli olduğu süre bitmek üzereyse ve belgenizi yenilemek istiyorsanız belge yenileme hakkı kapsamında belgenizi yenileyebilirsiniz. Burada önemli olan belgenizin geçerliliğini sürdürüyor olmasıdır. Geçerliliği olmayan, süresi bitmiş ya da askıya alınmış belgelerde yenileme yapılmamaktadır. Geçerliliği askıya alınmış belgeler için bu durum ortadan kalktığında belge yenileme işlemi yapılabilir. Belgenin geçerlilik süresinin bitiminden 6 ay öncesine kadar belge yenileme için başvuru süreci başlamış olur. Bu 6 aylık sürecin öncesinde veya sonrasında belge yenileme talebinde bulunamazsınız. Ayrıca belge yenileme işlemi bir defaya mahsus değildir. Belgenizi her geçerlilik süresinin sonuna yaklaştığında yenileyebilirsiniz. Size belgeyi veren kuruluş belgenin süresinin dolmak üzere olduğunu ve eğer belgenizi yenilemek istiyorsanız size yapmanız gerekenlerden bahseder. Bunu da sms ya da e-mail gibi kendi belirlediği bildirim yöntemiyle yapar. İletişim bilgilerinizi değiştirdiyseniz ve ilgili kuruluşa bildirmemişseniz sizinle irtibat kuramayabilirler. Bu durumda kuruluşun herhangi bir sorumluluğu bulunmaz.
Emlak Yeterlilik Belgesi 2 şekilde yenilenir :
1. Emlak danışmanlığı meslek alanında en az 2 yıl ya da son 6 ay boyunca çalıştığınızı gösteren evrakları (fatura, sözleşme vs.) kuruluşa ileterek.
2. Teorik sınavlar haricindeki pratik sınavların tümüne katılarak.
Gerekli evrakları ileterek belge yenilemek istiyorsanız, ilgili kuruma başvurmalısınız. Başvurunuz onaylandıktan sonra gerekli evrakları kuruluşa iletmeniz ve belirli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu sürecin sonunda sizin için yeni bir belge düzenlenir ve Emlak Yeterlilik Belgesi yenilenmiş olur.
Eğer sınava girerek Emlak Yeterlilik Belgesi yenilemek istiyorsanız yine ilgili kuruluşa başvuru yapmalı ve gerekli evrakları sunmalısınız. Başvurunuz onay aldıktan sonra ulusal yeterlilikte belirlenmiş olan belge yenileme koşullarına göre sınava ya da sınavlara girmeniz gerekmektedir. Başarılı olmanız halinde belgeniz yenilenir. Belge masrafları için de bir ücret ödemeniz gerekir. Başarısız olmuşsanız ve ilk defa belge yenileme sınavına giriyorsanız belgenizin geçerlilik süresi dolmaması halinde tekrar sınava girme hakkınız bulunmaktadır ve bunun için tekrar bir ücret talep edilmez. Girdiğiniz sınavların bazılarından başarısız olmuşsanız ve bu sınavlara daha önce sınava girdiğiniz kuruluşta girmek istemeniz haline önceden başarılı olduğunuz sınavlardan muaf olursunuz. Farklı bir kuruluşta sınava girmek isterseniz sınavların tamamına girmek durumundasınız.
Emlak alanında ulusal yeterlilik güncellenmişse, daha önce almış olduğunuz belge geçerliliğini süre bitimine kadar korur ancak sürenin sona ermesi durumunda güncellenmiş ulusal yeterlilik esaslarına göre yeniden değerlendirmeye tabi tutulursunuz. Başarılı olan adayların belgeleri yenilenir. Daha önce belge almış kişiler dilerlerse belgenin geçerlilik süresinin bitmesini beklemeden de belge yenileme talebinde bulunabilirler.
Donanımlı Bir Emlakçı Olduğunuzu Emlak Yeterlilik Belgesi ile Gösterin
Bir emlak danışmanı;
· Gayrimenkulleri pazarlamak için gerekli stratejileri oluşturmak
· Veri toplamak için gerekli çalışmaları yapmak
· Müşterilerin talepleri doğrultusunda değerlendirmeler yapmak
· Potansiyel müşterilere pazarlama yapmak için tanıtım ve promosyon faaliyetleri yürütmek
· Bölge, fiyat gibi belirli ölçeklere göre emlak kayıtlarını listelemek
· Alıcı ya da kiracılar için gerekli sözleşmeleri yapmak
· Gayrimenkul sahibi ile pazarlama yetki sözleşmesi yapmak
· İlan oluşturmak için emlakları belirlemek
· Yazılı olarak pazarlama teklifleri hazırlamak
· Her iki tarafa da satış öncesi, sırası ve sonrası yapılması gereken işlemlerle ilgili bilgi verme
· Alıcı veya kiracıların kriterlerini dinleyerek uygun olan gayrimenkuller arasında seçenek sunmak veya danışmanlık yapmak gibi görevlere sahiptir.
Gayrimenkul danışmanı sosyal ilişkileri oldukça güçlü, alanında yeterli bilgi ve beceriyle donanımlı, pazarlama kısmında da görev aldığından iyi bir diksiyona sahip olmalı ve iletişim becerilerini geliştirmiş olması gerekmektedir. Bunların dışında, değişen dünyaya ayak uydurması ve adapte olabilmesi için gelişmeleri takip edebilmeli, veriler toplayıp analizler yapmalı, insanlara güven vermeli, çok yönlü ve müşterilerinin kriterlerini doğru değerlendirebilmek için iyi bir dinleyici olmalıdır.
Emlak danışmanı, tüm bu görevleri yapabilecek yetkinlikte ve bu özelliklere sahip olduğunu özetle donanımlı bir emlakçı olduğunu Emlak Yeterlilik Belgesi ile gösterir.
Emlak Yeterlilik Belgesi Veren Kurumlar
Bir işletmenin Emlak Yeterlilik Belgesi veren kurumlar arasında yer alabilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu olarak onay almaları gerekmektedir. Artı olarak emlak alanında ve belge vermek istediği diğer meslek alanlarında Türk Akreditasyon Kurumu, kısaca TÜRKAK, tarafından akredite edilmiş olmaları gerekmektedir. MYB veren firmalar, MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu ismini almaktadırlar. Onay ve akreditasyon almış olan kuruluşlar yalnızca yetki alanlarında bulunan mesleklerde değerlendirme ve sınav yapabilme hakkına sahiptirler.
Emlak Yetki Belgesi Nedir?
Önceden emlak danışmanı olabilmek için belirli bir yaşta ve eğitim seviyesinde olmak yeterliydi. Şimdi bir Emlak Yetki Belgesi ’ne olabilmek için en az lise mezunu olmak, 18 yaşını doldurmak gibi şartlar aranmaktadır. Bir emlak ofisi açmak için gerekli olan belge Emlak Yetki Belgesi ‘dir. Belediyeler, emlak işletmelerine ruhsat vermek için önce Emlak Yetki Belgesi ‘nin olup olmadığını kontrol ederler. Bu belgeye sahip olmayan işletmeler ruhsat alamazlar. Emlak Yetki Belgesi, tıpkı Emlak Yeterlilik Belgesi gibi 5 yıl geçerlidir ve yenilenebilme özelliğine sahiptir. “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi” olmayan emlak işletmeleri ve emlak danışmanları maddi olarak bir ceza ödemek durumundalar.
Emlak Yasası ‘nda yapılan güncellemelere göre emlak ofisinin yetki belgesi alabilmesi için bir meslek odasına üyeliğinin olması gerekmektedir. Ayrıca vergi mükellefi olma koşulu da bulunmaktadır. İflas ve konkordato ilan etmemiş, yasalarda belirtilmiş suçlardan hüküm giymemiş, en az lise mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olmak da diğer şartlar arasındadır.
Emlak Yetki Belgeniz İptal Olmasın
Emlak yasasındaki düzenlemelere göre yetki belgesi vermek için gerekli olan koşullardan en az birinin sağlanmadığı tespit edilmesi durumunda aynı gün içerisinde işletmelerin yetki belgeleri iptal edilecektir. Yine bu düzenlemelere göre 3 kereden fazla mesleğin kurallarına uymama gibi bir durumda o işletmenin yetki belgesinin geçerliliği olmayacaktır.
Yasalara Göre Bir Emlak Ofisinde Olması Gereken Fiziki Şartlar
· Ofisin net alanının 30 m² olması
· Bir emlak ofisinde birden fazla emlak danışmanı varsa her emlak danışmanı için 30 m² ‘lik sınır % 20 oranında arttırılmalı
· Emlak ofisinde bir arşiv bölümünün yer alması
· Masa, dolap, telefon, bilgisayar gibi teknik cihazlar gelen müşterilere hizmetin daha pratik ve düzenli bir şekilde verilmesini sağlayacak sayıda ve nitelikte olmalıdır.
Emlak Yeterlilik Belgesi Veren MYK İş Hayatında Neden Önemlidir?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak 2006 yılında kurulmuş olan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK); ulusal yeterlilik şartlarını belirleme, ölçme ve değerlendirme işlemlerini yürütme, belge için kurumları yetkilendirme ve gerektiği zamanlarda denetleme gibi görevlere sahiptir. MYK, herhangi bir eğitim almadan, usta – çırak ilişkisine göre ya da kendi çabasıyla, bir mesleği yapmak için gerekli bilgi, beceri ve yetkinliği elde etmiş kişilerin bu donanımlarını belgeye dökmeleri için fırsat tanır. Bireylerin istedikleri farklı meslek alanlarına da dikey ya da yatay geçiş yapmalarını sağlayarak bu mesleklerde de belge alabilmelerine olanak sunar. Bu sayede bireylerin farklı sektörlerdeki gelişmeleri öğrenip bunları ana mesleğine yansıtmasını ya da farklı mesleklere yönelebilmesini sağlar. Bu yüzden Mesleki Yeterlilik Kurumu kısaca MYK eğitim ve iş hayatında önemlidir.
Emlak Danışmanlığını Farklı Sektörlerle Birleştirebilirsiniz
Farklı bir meslek alanında da Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isterseniz de MYK size çeşitli meslek alanları sunmaktadır. En az lisans seviyesinde eğitim görmenizi gerektiren meslekler ile doktorluk, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık (AB ‘de otomatik tanınan meslekler) ve mesleğe giriş koşulları kanunla düzenlenmiş olan meslek dalları Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamı içerisinde yer almamaktadır. Bunlar dışında kalan meslekler için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilirsiniz. Örneğin; güzellik uzmanı, barista, kuaför gibi meslek alanlarında mesleki eğitim belgesi alabilirsiniz. Bu sayede de farklı sektörlerle emlak danışmanlığını birleştirebilirsiniz. Özetle dileyen kişiler ulusal yeterlilik konusunda gerekli bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olduklarını göstererek birden fazla meslekte belge alabilirler.
Paylaş :